GÜLÜŞ TASARIMI
Dişler, dudaklar, yüz yapısı ve hatta bakışlar kişiye özeldir. Gerçek gülüş tasarımı bu bütünü tamamlayan yüz ve dudakla uyumlu ve gülüşü tamamlayan her şeyden önce de kişiyi mutlu eden tasarımdır.
Diş Estetiği / Gülüş Tasarımı
Dudaklar, dişeti, dişler gibi bir takım estetik kriterlerin ayrı ayrı ve birbiri ile olan ilişkisinin değerlendirildiği, detaylı estetik analizleri kapsayan, gülüş şeklinin oluşturulmasıdır.
Dijital gülüş tasarımı ile kişinin yüzünü ve ağız içini tarayarak gerektiğinde üç boyutlu görüntüleme ile alınan radyolojik görüntüsünü de ilave ederek her yönüyle analiz yaparak bu bütünlüğü sağlamak ve kişiye özel gülüşü tasarlamak mümkündür.
Gülüş estetiğinde önemli faktörler;
Dudak seviyesi, dişlerin boyları, diş etiseviyesi, diş rengi, diş dizimi, güldüğümüz zaman dudak ve dişlerin uyumu ve gülme hattı gibi faktörlerin tek tek ve birbirleri ile olan uyumu estetik gülüş analizinin yapılmasında çok büyük önem taşır.
Gülüş tasarımı nasıl yapılır?
Gülüş tasarımı yapılırken dişlerin oluşturduğu bölgenin estetiği (beyaz estetik) ve dişetlerinin oluşturduğu bölgenin estetiği (pembe estetik) değerlendirilir. Bu amaçla öncelikle fotoğraf üzerinde dişetlerinin hangi seviyede olması gerektiği, hangi dişlerin tasarıma dahil edileceği değerlendirilir.
Sonrasında dişlerin diş-dişeti-kemik seviyeleri klinik ve radyografik olarak incelenir. Daha sonra tedavi planı netleştirilir.
Gülüş tasarımında pembe estetik diye adlandırılan dişeti estetiği değerlendirmesi nasıl yapılır?
Tüm estetik uygulamalarda amaç kişiye yakışanı bulmak olmalıdır. Gülerken en az dişlerin görüntüsü kadar dişetlerinin seviyeleri ve simetrik görünmeleri de önemlidir. İşte bu noktada tercihen lazer ile dişetlerine müdahale etmek gerekir.
Eğer sadece dişetlerine müdahale yeterli ise diyot lazer ile işlem yapılabilir. Ama daha ileri seviye bir düzenleme gerekli ise sert doku (Er:Yag) ve ya kombine lazer cihazı gereklidir. Sert doku lazerleri işlem sonrası konfor için de daha çok tercih edilmektedir.
Gülüş tasarımında beyaz estetik diye adlandırılan diş estetiği değerlendirmesi nasıl yapılır?
Beyaz estetiğin elde edilmesi amacıyla porselen laminalar (yaprak porselen, kompozit laminalar, bonding uygulamaları, gülüş tasarımı, diş beyazlatma, inley-onley uygulamaları, recontouring gibi işlemler yapılabilmektedir.
Gülüş tasarımı kaç seansta tamamlanır?
Hastanın mevut durumuna göre yapılacak tedavilere göre seans sayısı değişebilir. Tedavi bazen tek seansta bazen de birkaç haftada tamamlanabilir.
Gülüş tasarımı yaptırmak istediğimizde dişlerimizi kestirip kaplama yaptırmak zorunda mıyız?
Gülüş tasarımı için her zaman dişlerin kesilmesi ve kaplama yapılması gerekmemektedir. Genellikle kompozit laminalar, bonding, recontouring ya da diş beyazlatma gibi daha kolay ve koruyucu yöntemlerle estetik beklentileriniz karşılanabilir.